Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka | Dania Główne | Desery | Sałatki | Zupy
RSS
niedziela, 06 stycznia 2013
Kruche babeczki z masą makową

Filip: "Mamo zróbmy coś takiego jak makowiec, ale nie makowiec, takie z makiem i z ciastem ale nie makowiec!" 

No to powstały: 

                   "Kruche babeczki z masą makową"


Składniki na masę: 

• 2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z bakaliami

• 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów

• 1 jajko

• 1 szklanka orzechów włoskich (obranych)

 

Ciasto kruche:

 

• 150 g zimnego masła

• szczypta soli

• 30 g drobno zmielonych migdałów

• 225 g mąki pszennej

• 120 g cukru pudru

• 1 duże jajko

                                               

 

 

Potrzebne też będą:

 

• 16 metalowych foremek na babeczki o średnicy 7 - 8 cm 

• 1 mała foremka (mi posłużyła mniejsza foremka na babeczki)

• cukier puder do posypania (niekoniecznie)

 

Przygotowanie:

Ciasto kruche: Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały, mąkę i cukier puder.. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

Nadzienie makowe: Wymieszać masę makową z migdałami, jajkiem i 1/2 szklanki orzechów włoskich.

Foremki wysmarować oliwą lub roztopionym masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować go na podsypanej mąką stolnicy, oprószonym mąką wałkiem, na placek o grubości około 1/2 cm. Szklanką o średnicy 8 cm wycinać kółka z ciasta, wykładać nimi foremki, delikatnie dociskając. Wypełnić farszem z masy makowej. Z resztek ciasta wyciąć gwiazdki i położyć je na wierzchu babeczki. Udekorować połową pozostałych orzechów włoskich (1/4 szklanki).

Babeczki ustawić na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut. Babeczki wyjąć z foremek gdy będą jeszcze  ciepłe (gdy całkowicie się ostudzą, trudno je będzie wyjąć z foremek). Gdyby babeczki nie były za bardzo zrumienione, można je jeszcze dodatkowo podpiec, już bez foremek.

Posypać cukrem pudrem (niekoniecznie). Powtórzyć z drugą połową ciasta i resztą orzechów włoskich.


                                     SMACZNEGO 


17:06, witaaminkaa , Ciasteczka
Link Komentarze (1) »
Kruche Ciasteczka z brązowym cukrem





Składniki:

  • 600 g mąki
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • śmietana - ok. 0,5 szklanki
  • cukier brązowy do posypania


  1. Mąkę zmieszać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać  2 jajka i jedno żółtko, posiekać razem.
  2. Dodawać po łyżce śmietanę sprawdzając konsystencję ciasta. Szybko zarobić, schłodzić przez godzinę w lodówce.
  3. Wycinać ciasteczka foremką, każde maczać z roztrzepanym widelcem białku i  przycisnąć jedną stronę w brązowym cukrze.
  4. Układać ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni do ładnego zrumienienia.


      Mi wyszło aż 5 blach ciasteczek. Do wykrawania ich zagoniłam Filipa, który jest nieodzownym pomocnikiem w kuchni. Mój małżonek nazywa je ciasteczkami błyskawicznymi, bo zanim druga blacha się upiecze po pierwszej niema już ani śladu. 

15:51, witaaminkaa , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2011
Pancakes z bananem

Każdy z nas zna z filmów śniadania amerykanów, gdzie na stół wędrują takie inne naleśniki z sosem klonowym.

Zawsze chciałam ich spróbować, niestety jakoś nigdy nie śpieszyło mi się do zrealizowania swojego marzenia.

Wczoraj korzystając z brzydkiej pogody, wzięłam się za Pancakes, no i oszlałam na ich punkcie. Niestety zdjęcia nie zrobiłam, bo zanim skończyłam piec ostatnią porcję te wcześniejsze już zniknęły pochłonięte przez małżóna i starszego syna.

Dzisiaj zrobię je z malinami i wtedy postaram się sfotografować.

pancakes

Składniki:

szklanka mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
jajko, roztrzepane
2 łyżeczki miodu płynnego
20 g roztopionego masła
2 banany
cukier puder do posypania gotowych placuszków

Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, miód i roztopione masło. Do naczynia z suchymi składnikami dodać pokrojone w plasterki banany. Zawartość obu naczyń połączyć i delikatnie mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne . Ciasto będzie dość gęste.
Smażyć bez tłuszczu do zarumienienia z obu stron.

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl

Smacznego!

Jeżeli ktoś ma problem ze zrobieniem tych nieziemsko pysznych naleśników oto filmik

http://www.youtube.com/watch?v=OHbEQsuZCME

09:53, witaaminkaa , Desery
Link Komentarze (2) »
piątek, 17 czerwca 2011
Truskawkowe Niebo

Nie ma lata i sezonu truskawkowego bez naszego TRUSKAWKOWEGO NIEBA. Te ciasto ma już naszą rodzinną tradycję, zawsze robię je w naszą rocznicę poznania. W tym roku to już 10 lat!

Do rzeczy.

Truskawkowe niebo to coś idealnego dla każdego truskawkowego łasucha.

Zdjęcie robione późnym wieczorem

Uwaga ten przepis jest na biszkopcie, ale można je zrobić na biszkopcikach, lub bez żadnego spodu. Wtedy powstanie truskawkowa pianka z galaretką i truskawkami.

Ja robię na największej tortownicy jaką posiadam czyli ok 35 cm średnicy im więcej tym lepiej bo ciacho szybko znika. :)


Biszkopt

składniki:

*5 jaj

* 1 szklanka mąki tortowej

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* niepełna szklanka cukru

* 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Całe jaja miksuję aż powstanie puszysta masa, dodaję stopniowo cukier dalej ubijając. Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia i tak przesiewam ją do piany jajecznej. Przelewam do tortownicy i wstawiam na 30 minut do piekarnika (ok 170 stopni).


Pianka truskawkowa

Składniki:

* 2 śmietany 30% (każda po 330 gram) ja wypróbowałam śmietanke z Biedronki  i jest rewelacyjna

* 4 łyżki cukru pudru

* 4 łyżki żelatyny

* 1 galaretka truskawkowa

* 1 kg truskawek

Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody i zostawiam do ostudzenia. 1/4  truskawek miksuję i wlewam do niej żelatynę z galaretką. Ubijam śmietany na sztywną pianę, pod koniec dodaję cukier puder. Do śmietany wlewam stopniowo masę truskawkową i ubijam by masa była puszysta.

Dekoracja

* reszta truskawek

* 2 galaretki truskawkowe

Truskawki kroję na połówki a galaretki rozpuszczam w 900 ml wrzątku.


Biszkopt przekroiłam  w poprzek i pomiędzy placki biszkoptowe wylewam piankę truskawkową. Na wierzchu układam połówki truskawek i zalewam  tężejącą już galaretką. Całość wstawiam do lodówki.


Na zdjęciach widać, że galaretka nie tworzy idealnej glazury, dlatego że biszkopt wyrósł mi wyższy niż zwykle i nie starczyło mi tortownicy na galaretkę, dlatego truskawki musiałam zalać już prawie ściętą galaretką. 

Jeżeli biszkopt nie wyrósł nam na tyle by przekroić go w poprzek, można ciacho skomponować inaczej. Na wystudzony (nie przekrojony) biszkopt wylewamy piankę truskawkową, na nią wykłądamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. 


Samą piankę można wykorzystać na wiele sposobów.

 





10:57, witaaminkaa , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 lutego 2011
Gołąbki w dwóch wersjach
   


Przepis mojej mamy, natomiast drugą wersję pod sosem ala beszamel wymyślił mój tata. Uwielbiam gołąbki zarówno w wersji pomidorowej (pierwsza wersja) oraz pod ala beszamelem (druga wersja). Gołąbki robię wg tego samego schematu, różnicą jest tylko kwestia podania i sos. 

Składniki:

  • Duża biała kapusta
  • 1 kg mięsa mielonego 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy (sól + pieprz)
  • bulion (z kostki)
  • szklanka ryżu surowego

Wykonanie:

1.Kapustę opłukać,obrać z potarganych liści i ostrym nożem wyciąć głąb (potargane liście zostawić),następnie włożyć na kilka minut do wrzącej wody(może być lekko osolona),tak aby zmiękczyć liście w celu ułatwienia ich zdejmowania. Liście świetnie odchodzą od głąba gdy kapustę będziemy przewracać, raz dziurą po głąbie na dnie a raz przy wierzchu.

2.Ryż ugotować w osolonej wodzie,lecz nieco skrócić czas gotowania podany na opakowaniu,tak by był lekko twardawy(dojdzie podczas duszenia gołąbków).

3.Cebule obrać,posiekać,zrumienić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem,następnie połączyć z mielonym mięsem i przyprawami oraz z na wpół ugotowanym ryżem i przyprawami.
Można dodać posiekaną zieloną pietruszkę,pieczarki lub inne dodatki wedle uznania.

4.Tak przygotowany farsz nakładamy na uprzednio obrobione liście kapusty i zwijamy formując gołąbki.

5.Żaroodporne naczynie lub brytfanę  wyścielamy liśćmi które nam pozostały i układamy na nich ciasno jeden obok drugiego gołąbki (max.dwie warstwy),które zalewamy bulionem. Bulion robię z wywaru który powstał po gotowaniu się liści kapusty.

6.Dusimy w piekarniku pod przykryciem ok 1,5h w temp 180-200 stopni.


Gołąbki w sosie pomidorowym

 Gdy gołąbki będą gotowe odlewamy do osobnego naczynia bulion i dodajemy do niego obrane ze skórki pomidory (bądź koncentrat pomidorowy), przyprawiamy do smaku i gotujemy wszystko jeszcze chwilę na małym ogniu (tak by pomidory zmiękły i się rozpadły).
Na koniec zagęszczamy wszystko mąką z śmietaną. 

Gołąbki pod sosem ala beszamel

Nie jest to typowy sos beszamelowy, sos ten wymyślił mój tata który świetnie pasuje do tych gołąbków. 

Więc gdy gołąbki są gotowe odlewam z nich cały pozostający bulion.  przystępujemy do przygotowania sosu.

1 duży kubek śmietany 12%

200 gram żółtego sera

1  żółtko

1/4 szklanki wody

przyprawy

Ser trzemy na tarce o najmniejszych oczkach i mieszamy 1/2 startego sera, śmietaną, żółtkiem i wodą. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Polewamy sosem nasze gołąbki, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. 

UWAGA! Zwykle robię tak że z podanych proporcji na gołąbki wychodzi mi ich aż 12 dużych sztuk. Natomiast sos ala beszamel wystarcza na ok 6 szt. Pierwszego dnia zawsze jemy z sosem beszamelowym a drugiego z pomidorowym. Jeżeli chcemy całość zrobić pod beszamelem ilość składników na sos beszamelowy trzeba podwoić. 

czwartek, 10 lutego 2011
Blok Czekoladowy

SKŁADNIKI:


30 dag mleka w proszku

1 kostka margaryny "Kasia"

1 szkl cukru

4 łyżki kakao

1/3 szkl wody

2 1/2 paczki herbatników



PRZYGOTOWANIE:

Do garnka dodać margarynę, cukier, kakao i wodę - zagotować. Zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku, pokruszone ciastka. Masę przełożyć do blaszki keksowej, wyrównać, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Dla ułatwienia keksówkę można wcześniej wyłożyć folią spożywczą. 
19:41, witaaminkaa , Ciasta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 06 lutego 2011
Babka Piaskowa
Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny- rozpuszczona i ostudzona
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy/ cukier waniliowy
2 łyżki kakao


Jajka utrzeć/zmiksować z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Na koniec aromat waniliowy. Zmiksować/ wymieszać. Do ⅓ części ciasta dodać kakao, zmiksować. Do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem przelać ciasto białe, na to przełożyc ciasto kakaowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez godzinę.

Ja jako zwolenniczka czekolady uwielbiam odwrotne proporcje tj więcej masy kakaowej niż białej :)

Babkę można polukrować lub polać czekoladą, a gdy się nam bardzo śpieszy to po prostu posypać cukrem pudrem. 
16:16, witaaminkaa , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 28 stycznia 2011
Trójniak


SKŁADNIKI:

  • 2 szkl + 1 łyżka mąki pszennej
  • 25 dag masła roślinnego
  • 8 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl maku-suchego

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać proszek do pieczenia i olej.Białka ubić na sztywną pianę. Do masy wsypać mąkę (2 szkl) i dodać ubitą pianę.Starannie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do 1 dodać 1 łyżkę mąki, do 2 dodać 2 łyżki kakao,do 3 dodać 1/2 szkl maku. Każdą część dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na blaszkę wyłożyć ciasto białe-1, potem z kakao-2, na koniec z makiem-3.Piec ok 45 minut w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni. Całość posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Polewa: 1/4 kostki margaryny.3 łyżki cukru,3 łyżki wody i 3 łyżki kakao.wszystko razem dobrze utrzeć na małym ogniu. Ewentualnie rozpuścić dwie tabliczki czekolady na parze wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka. 


11:15, witaaminkaa , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Na bloga liczniki